Do stworzenia molekuły tłuszczu potrzeba 3 cząstek kwasów tłuszczowych nasyconych i jednej cząstki glicerolu. Kwasy tłuszczowe nasz organizm potrafi syntezować z węglowodanów, glicerol musi być dostarczany z pożywienia, bo nie potrafimy go wytwarzać. Więc zgodnie z teorią tkanka tłuszczowa nie ma prawa się odkładać bez dodatku WW. W czasach sprzed [...]
"Zawartość składników na zalecaną dzienną porcję produktu (2,5 ml): Kwasy tłuszczowe nasycone: 0,536 g Kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 0,891 g Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 0,837 g w tym Omega-3: 0,754 g kwas EPA (eikozapentaenowy): 0,204 g kwas DHA (dokozaheksaenowy): 0,249 g Omega-6: 0,083 g Witamina A: 680 μg * Witamina D: [...]
Moja waga 75 kg Śniadanie 7:30 A. Mleko 15% 300g Płatki owsiane 100g -do płatek dorzucam 2-3 mandarynki lub pomarańcza (owoców i warzyw nie liczę w mojej diecie oprócz potreningowych bananów, bo te maja sporo kalorii, czasem zamieniam pł. owsiane na musli, które ma w składzie płatki owsiane nie kukurydziane czy jakieś inne) Jajecznica z 2 całych [...]
no bo to wynika ze sposobu dzialania fosfatydylcholiny - ona jedynie uwalnia kwasy tluszczowe z komorek ale jesli nie spalimy uwolnionych kwasow tluszczowych to zostana znowu zmagazynowane w postaci zapasowej tkanki tluszczowej
[...] białko dla zdrowego dorosłego człowieka są zadziwiająco niskie - 0,8-1,0 g/kg należnej masy ciała/24h. Co gorsze nikt nie porusza kwestii zapotrzebowania na konkretne aminokwasy takie jak leucyna, glutamina, tyrozyna czy też arginina, które, obok uczestniczenia w budowaniu białek ustrojowych, pełnią kluczowe funkcje metaboliczne w organizmie - [...]
[...] białko dla zdrowego dorosłego człowieka są zadziwiająco niskie - 0,8-1,0 g/kg należnej masy ciała/24h. Co gorsze nikt nie porusza kwestii zapotrzebowania na konkretne aminokwasy takie jak leucyna, glutamina, tyrozyna czy też arginina, które, obok uczestniczenia w budowaniu białek ustrojowych, pełnią kluczowe funkcje metaboliczne w organizmie - [...]
Ja znalazłem coś takiego : Ryby tłuste - bardzo korzystne dla zdrowia * Łosoś wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 3,07 g na 100 g mięsa, witaminy A, D i B12 Żyje w wodach północnej części Oceanu Atlantyckiego oraz w rzekach do niego uchodzących, zarówno po stronie europejskiej, jak i amerykańskiej. Hodowlany osiąga długość 40-60 cm [...]
[...] miesa jesc mieso biale. W diecie nie powinno zabraknac warzyw. Niech w jej jadlospisie nie zabraknie oliwe z oliwek (ale rowniez bez przesady z iloscia) powinna zadbac o kwasy tluszczowe omega. Jajka rowniez nie zaszkodza ale ostroznie z nimi.Nalezy pic codzinnie od 1.5 do 3 litrow wody mineralnej. Niech unika smazonych potraw i soli. [...]
[...] z rodzajami tłuszczów, jakie znajdują się w produktach spożywczych. Ułatwi Ci to czytanie etykiet i wybieranie produktów, które są korzystne dla Twojego zdrowia. nasycone kwasy tłuszczowe- ogranicz ich ilość w swojej diecie :(masło, sery, mięso i produkty mięsne, pełnotłuste mleko, ciasta, tłuszcze do pieczenia, twarde margaryny, olej palmowy, [...]
Smażenie na oleju zawierającym wielonienasycone kwasy tłuszczowe, powoduje powstawanie izomerów trans. Robiono badania, które wykazały, że tłuszcze w takiej formie mogą przyczyniać się do tycia bardziej niż inne - mimo że kalorie się nie zmieniają. Ale generalnie nie polecam smażenia nie tylko w kontekście wyglądu sylwetki, ale zdrowia. [...]
Witam, chciałbym, żebyście ocenili moją diete. Obecnie jest to dieta na mase. Lekko odczulem ,że zalewa mi brzuch, może obniżyć troche węgle? Wiek: 22 Wzrost: 178 Waga: 72 kg Trening Siłowy: 4 x w tygodniu Typ budowy: mezomorfik Moja dzienna aktywnosc fizyczna: mała Proporcje jakie obrałem to: BIAŁKO 2,5 Węglowodany 5,0 Tłuszcze 1,3 Pierwszy [...]
[...] w organizmie. Specjalny zestaw zdrowych tłuszczy uwzględniający olej słonecznikowy, sprzężony kwas linolowy (CLA), olej lniany uzupełnia dietę w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Dodatek Fibersolu-2, jest źródłem błonnika i jednocześnie przyczynia się do idealnej konsystencji preparatu. Enzymy trawienne - ułatwiają wchłanianie i [...]
[...] to oki czyli jakaś chuda wedlinka zamiast tego, spoko no a teraz jeszcze pytanka takie: jaka oliwa?? są różne ja nie wiem na co szczególnie patrzeć przy doborze, któe kwasy tłuszczowe i które tłuszcze lepsze po drugie nie wiem czy pić herbatę czy nie? ogolnie jest to dla mnie mały problem że jej nie pije ale nie wiem czy coś się stanie i [...]
„Walcz walcz walcz, ty walczysz ja walczę" Witam Postanowiłem założyć dziennik by mięć większą motywacje do treningów/trzymania diety itp.: D Coś o mnie : Gruby od zawsze(co w rodzinie to nie zginie ) w moim domu zawsze się jadło źle i widać tego efekty plan na zmienienie mojej marnej sytuacji narodził się 2 lata temu gdy kupiłem parę gratów do [...]
[...] posiłki MRP od gainerow lub bulkow jest właśnie większa ilość protein w szejku. Białka - powinny składać się z kilku frakcji, ażeby posiłek dłużej się przyswajał, a aminokwasy uwalniane były regularnie do krwioobiegu. Dzięki czemu, bilans aminokwasowy w naszym organizmie będzie zwiększony przez dłuższy okres czasu. Węglowodany - dobry [...]
[...] posiłki MRP od gainerow lub bulkow jest właśnie większa ilość protein w szejku. Białka - powinny składać się z kilku frakcji, ażeby posiłek dłużej się przyswajał, a aminokwasy uwalniane były regularnie do krwioobiegu. Dzięki czemu, bilans aminokwasowy w naszym organizmie będzie zwiększony przez dłuższy okres czasu. Węglowodany - dobry [...]
[...] posiłki MRP od gainerow lub bulkow jest właśnie większa ilość protein w szejku. Białka - powinny składać się z kilku frakcji, ażeby posiłek dłużej się przyswajał, a aminokwasy uwalniane były regularnie do krwioobiegu. Dzięki czemu, bilans aminokwasowy w naszym organizmie będzie zwiększony przez dłuższy okres czasu. Węglowodany - dobry [...]
[...] w tkance tłuszczowej człowieka, gdyż brakuje tutaj kinazy glicerolowej, aktywującej (fosforylującej) glicerol do glicerolo-3-fosforanu, czyli jego aktywnej postaci, wiążącej kwasy tłuszczowe i wytwarzającej molekuły tłuszczu zapasowego. W tkance tłuszczowej człowieka - glicerolo-3-fosforan pochodzi głównie z glikolizy (przemiany glukozy). [...]